37. Hafta Hamilelik
37. Hafta Hamilelik
Hamileliğinizin son bir kaç haftasına girmiş bulunmaktasınız. Şu an için bebeğinizin boyu 48-50 cm civarında ve kilosu 2900. Büyüklük olarak bakıldığında bir pazı demeti kadar uzun, geçen haftaya göre 200 gram daha ağır.
Doğuma az kalmasına rağmen büyüme ve gelişmeye devam ediyor, doğum pozisyonunu aldı bile.
Yavaş yavaş karnınızın alt bölgesine ilerleyen bebeğiniz, kaburgalarınızdaki baskıyı azaltıyor. Bu sayede kendinizi biraz daha rahatlamış hissedeceksiniz.
37. haftalıkken doğsa bile hiç bir sorunla karşılaşmadan dış dünyaya adapte olabilecek kadar büyüdü.
Sindirim sistemi çalışmaya başladığı için artıkları dışarıya verebiliyor. Doğum sonrasında bebeğinizin ilk dışkılarında gördüğünüz yeşil renkteki atıklara mekonyum ismi veriliyor.
Vücudunuz bebeğinizin bağışıklık sistemi için antikor üretmeye devam ediyor, doğum sonrasında bebeğinize anne sütünden geçecek olan antikorlar bağışıklık sistemini korumaya devam edecek.
37. Hafta Hamilelikte Anne Belirtileri
Vücudunuz bebeğinizin fazlalaşan ihtiyaçlarını karşılamak için çok çalışıyor, bu da sıcaklamanıza ve çabuk yorulmanıza neden oluyor. Daha çok dinlenmeye ve fazla ayakta kalmamaya çalışın.
Bebeğiniz yavaş yavaş aşağı düşmeye başladıkça daha rahat nefes alabiliyorsunuz, ancak bu ağırlık merkezinizin yeniden değişmesine sebep olduğu için düşmemek için dikkatli davranın.
37. hafta hamilelikte annesin alması gereken ideal kilo 11,5-15,9 ortalamasıdır. Tabi ki bu durum her kadına göre değişiklik gösterebilmektedir.
37. haftada doğum yapılması mümkündür ve bebek için erken sayılmaz. Doğum sancılarını takip ederek, sıklaşma süresine göre doğumun olacağını anlayabilirsiniz.
Rahim ağzı 10 cm açıldığında doğum başlar, ilk hamileliğini yaşayan bir kadında 1,1.5 saatte 1 cm açılma gözlenmektedir. Rahim kasılmaları başladığında ise doğumun gerçekleşeceği saat arasında ortalama 10 saatlik bir zaman dilimi vardır…