Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?
Bebekler doğdukları andan itibaren ortalama altı ya da yedinci ayda diş çıkarmaya başlarlar. Bebekler en erken ortalama üç ya da dördüncü ay içerisinde diş çıkarabilirler. Bebeklerde diş çıkarma süreci, diş etleri henüz açılmadan önce başlar. Bazen bir dişin çıkması iki üç ay kadar sürebilir. Bebeklerin diş çıkarma süreci ile ilgili anne ve babaların aklında pek çok soru birikir. Bu sorular şu şekilde sıralanabilir;
Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?
Bebeklerin büyüme süreci çeşitli evrelerle gerçekleşir. Diş çıkarma süreci de bu evrelerden bir tanesidir. Bebekler 3. aydan 16. aya kadar diş çıkarmaya devam edebilir. Ortalama süreç genel olarak altıncı ayda başlar. Ancak bazı durumlarda süre daha erken ya da daha geç olabilir. Bebeklerde ilk çıkan dişler, ön kesici dişler olarak bilinir. Bu dişlerin çıkma süresi altı ila on ay aralığında olabilir. Bebeklerde diş çıkarma sırası şu şekildedir; altı ile on ay arasında ön kesici, dokuz ile on ikinci ay arasında yan, on beş ile yirmi birinci aylarda köpek dişleri, on üç ile on sekizinci aylarda birinci azılar ve yirmi dört ile otuz üçüncü aylarda ise ikinci azılar olarak sıralanabilir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Kaç Gün Sürer?
Bebeklerin bütün dişlerinin çıkması yaklaşık üç yaşına kadar devam eder. Kalıcı dişler ise altıncı yaş içerisinde çıkmaya başlar. Bir dişin çıkması bazen haftaları bulabilir. Bebeklerin diş çıkarma dönemindeki huysuz davranışları, dişin çıkmasından birkaç hafta önce başlar. Bu dönemlerde anne ve babaların bebeklerine gösterdikleri ilgi gerek psikolojilerini olumlu yönde etkilemesinin gerekse bebekleri rahatlamak açısından önemlidir. Bu nedenle diş çıkarma döneminde bebeklere dikkatli şekilde şefkat göstermek huysuzluk dönemini rahatlatabilir. Bazen çeşitli sebeplerden dolayı diş çıkarma huysuzluğu haftalarca sürebilir. Sabırlı olmak, bu sürecin etkili çözümüdür.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bebekler diş çıkarırken bilinen en net belirti diş ağrısıdır. Soğuk diş kaşıyıcı ürünler bebeklerin diş ağrısını azaltmayı sağlar. Bebeklerin diş etleri üzerine papatya çayı masajı yapılması da rahatlatıcıdır. Ayrıca 10 ya da 15 dakika boyunca bebeğin kuru et çiğnemesi de ağrısını hafifletmeye yara. Ancak bu yöntemleri uygularken bebeğin boğulmaması için dikkatli olmak gerekir.
Diş Çıkarma Belirtileri
Bebekler diş çıkarma sürecinde pek çok belirti gösterebilir. Bu belirtiler bebekten bebeğe değişiklik gösterse de en çok bilinen belirtileri liste halinde hazırlamak gerekirse;
- Diş ağrısı ve kaşıntı bu
- Diş çıkarırken ateş artışı
- İshal
- Huzursuzluktan kaynaklı iştahsızlık
- Sık kilo kaybı
- Ağız çevresinde oluşan salyalar
- Diş etinde görülen beyazlık
- Yanak ve dudak kenarlarında tahriş ve kızarıklık
- Uyku düzeninde bozulma
- Sık ağlama krizleri
Bu belirtiler dolayısıyla diş çıkarma sürecinde olan bebeğe karşı gösterilen ilgi ve şefkat çok önemlidir.