İlaçsız Tüp Bebek (IVM) Nedir?
İlaçsız Tüp Bebek (IVM) Nedir?
Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler tüp bebek yöntemini deneyerek çocuk sahibi olmaktadırlar. Klasik tüp bebek yönteminde kadının yumurtalığında olgunlaşan yumurtalar toplanarak işleme alınmaktadır. İlaçsız tüp bebek yönteminde ise yumurtalar istenilen boyutta olgunlaşmadan toplanır ve laboratuvar ortamına alınır. Laboratuvar ortamında yumurtalar olgunlaştırılarak standart tüp bebek yöntemi uygulanır.
İlaçsız tüp bebek (IVM) tedavisinin amacı anne adayının yumurta büyütme ilaçlarının verdiği zarardan koruyarak, devam ettiği tedavilerini sürdürmektir. İlaçsız tüp bebek uygulamasında anne adayına hormon verilmezken, bazı durumlarda az miktarlarda verilebilir.
Kadının yumurtalığında belli bir boyuta gelen yumurtalar genel anestezi iğnesiyle toplanarak belirlenmiş sıvıların içinde laboratuvar ortamında büyümesi izlenir. Olgunlaşma evresi gerçekleştiğinde erkekten alınan spermler mikroenjeksiyon ile yumurtalara enjekte edilir. Yumurta ve spermin döllenmesiyle meydana gelen embriyo anne adayının rahminin içine yerleştirilir.
Bazı hastalarda tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlara karşı aşırı hassasiyet ve reaksiyon gerçekleşebilir. Bu hassasiyet yumurtalıkların verdiği tepki sonucunda akciğer başta olmak üzere karında sıvı birikimine neden olabilir. Özellikle de OHSS (overin hiperstimulasyon sendromu)’na sahip hastalarda sıkça karşılaşılan bir durum olduğu için ilaçsız tüp bebek yönteminin uygulanması gerekmektedir.
Ayrıca ilaçlara tepkisi zayıf olanlara, kanser hastalarında olmak üzere ilaçsız tüp bebek yöntemi doğru seçenektir. Fakat ilaçsız tüp bebek yönteminin klasik tüp bebek yöntemine kıyasla dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlar; yumurtaların istenilen kaliteye ulaşmaması gebeliğin bir miktar düşük orana sahip olmasına yol açar.
İlaçsız tüp bebeğin başarı oranı %30 olmakla birlikte ileri yaşlara sahip kadınlara uygulanmamaktadır. Tedavi süresi 8-10 gün arasında değişirken, anne adayının tüp bebek merkezine 2-3 kez gelmesi istenir.