Tüp Bebekte Dış Gebelik Riski
Tüp Bebekte Dış Gebelik Riski
Araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre her yüz hamilelikten biri veya ikisi dış gebelikle sonuçlanmaktadır. Gebeliğin rahim dışında karın veya tüplerde oluşması durumuna dış gebelik adı verilirken, anne ölümlerine sebebiyet veren bir durumdur.
Kendiliğinden gelişen hamileliklerde de rastlanan dış gebelik, tüp bebek tedavisiyle hamile kalmayı başarmış kadınlarda da görülmektedir. Tüp bebek uygulamasıyla hamile kadınların %2 oranında dış gebelik görüldüğü bilinmektedir.
Tüp bebek tedavisinde karşılaşılan olumsuz sonuçlarından biri olan dış gebelik, basit anlatımıyla dölleniş yumurtanın rahim dışında başka bir bölgede yerleşmesidir. Tüplerde, yumurtalıkta veya servikste yerleşen döllenmiş yumurta normal muayenelerde fark edilememektedir. Dış gebelik tanısı ancak ultrason muayenesinde görülerek tanısı koyulmaktadır.
Dış gebelik erken dönemde teşhis edilmediği sürece anne hayatını riske atabileceği için erken tanı önemlidir. Hamileliğin 3. ayından önce hamile kadınların düzenli olarak ultrason muayenesi yaptırması gerekmektedir. Tüüp bebek tedavisi ile oluşan hamileliklerde normale oranla daha sık görülmesi nedeniyle mutlaka kontrol edilmelidir.
Tüp Bebekte Dış Gebelik Riski ve Hamileliğin 3. veya 4. Haftası
Hamileliğin 3. veya 4. haftasında yapılan ultrasın muayenelerinde dış gebelik vakaları tespit edilebilmektedir. Tüp bebek tedavisi uygulandıktan sonraki 12. günde test yapılarak hamileliğin oluşup oluşmadığı öğrenilir. Hamilelik testi pozitif çıktığı günden itibaren 2 hafta içinde döllenen yumurta rahimde veya rahim dışında ultrason aracılığıyla görülebilir.
Embriya rahme yerleştirildikten 2 hafta sonrasında ultrason muayeniesinde gebelik kesesi rahimde izlenemiyor ise bu dış gebelik
belirtisi olarak ele alınır. Tam teşhis hastaya yapılan kan tahlilleri ile kesinleştiğinde doktor kontrolünde ilaç veya cerrahi işlemle gebeliğe son verilir.
İlaç tedavisiyle dış gebeliği sonlandırılacak gaziantep escort bayan hastanın kanaması olmaması veya kanamasının bitmiş olması gerekmektedir. Daha sonrasında bebek sahibi olmayı planlayan hastalar için uygun olan bu yöntem doktor gözetimi altında gerçekleştirilir.
Dış gebelik kitlesinin 4 cm’en büyük olmasıyla birlikte kalp atışına rastlanmış ise, hastanın bir takım sağlık sorunları var ise cerrahi operasyonla dış gebeliğe son verilmektedir.