Doğum Sancısı Ne Kadar Sürer?
Anne adaylarının büyük korkularından ve meraklarından bir tanesi olan doğum sancısının süresi hakkında kesin ve net bir açıklama yapmak mümkün değildir. Çünkü doğum sancısının ne kadar süreceği hem kişiden kişiye hem doğumdan doğuma göre değişiklik gösterebilir. Yani ‘’doğum sancısı kaç saat sürer?’’ sorusunun asıl cevabı annenin kendisindedir. Ancak yine de doğumun ve sancının süresini etkileyen belirli etmenler bulunur. Doğumdan önce bu etmenler hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.
Doğum Sancısı Nedir?
Neredeyse her anne adayının kafasında ‘’Doğum sancısı nedir, doğum sancısı kaç saat sürer?’’ gibi önemli sorular bulunur. Bu soruların cevapları ise bilimsel tespitler sonucunda açıklanır. Anne adayının rahim kaslarının bazı hormonlar sebebiyle kasılması ile başlayan doğum sancısı, daha önce doğum yapılıp yapılmamasıyla bağlantılı olarak süresinde ve şiddetinde değişiklik gösterebilir. Doğum sancısı da kişiden kişiye farklı şekillerde seyreder. Toplamda 3 aşamada gerçekleşen doğum sancılarının sonrasında doğum, resmen başlangıç gösterir. Bu aşamalardan ilki rahim kasılmaları doğrultusunda rahim ağzının açılmasıdır. Bu aşamada rahim açıklığı ortalama 4 cm’ye kadar genişler. Bu aşamada bebek açılan rahim ağzını geçerek doğum kanallarına ulaşır ve böylelikle doğum gerçekleşir. Bebeğin doğumundan sonrası olarak bilinen ikinci aşama da, doğumdan itibaren plasentanın gelişine kadar olan evredir. Bu aşama ortalama yarım saat kadar sürer. Hafif kasılmalar sonucunda plasenta rahimden ayrılarak atılır. Doğumun son aşaması olan üçüncü aşamada ise plasentanın gelmesi ile başlayan birkaç saatlik süreçtir. Bu aşamada rahim toparlanmaya başlar.
Doğum Sancısının Süresi
Annelerin pek çoğu doğum sürecinden korktuğu için ‘’Doğum sancısı ne kadar sürer?’’ sorusunun cevabını fazlasıyla merak eder. Bebeğin anne rahminden doğum kanallarına doğru olan yolculuğu sırasında meydana gelen kasılmalar olarak tanımlanan doğum sancısı, şiddeti ve süresi ile kişiden kişiye farklılık gösterir. Sancının süresi, doğum sürecinin hangi aşamasında olunduğuna bağlı olarak da değişebilir. Hamilelik sancısı adıyla da bilinen doğum sancısı, çoğunlukla hamileliğin 40. haftası içerisinde başlar. Bu şekilde vajinal doğum süreci yani normal doğum başlangıç gösterir. Doğumun öncesinde kısa ve seyrek olarak görülen doğum sancısı; doğum aşamaları ilerledikçe daha sık, uzun süreli ve şiddetli olarak hissedilir. Daha önce hiç doğum yapmamış olan kadınlarda bu doğum sancısı fazla acı verici olurken; ilk doğumu olmayan kadınlar için doğum sancısı daha hafif şiddette boy gösterir.
Bebeğin doğumunun gerçekleşmeye başladığı anlarda doğum sancıları çok sık bir şekilde gözlenir. Toplam süreye bakıldığı zaman ise; doğum sancısı ilk hissedilmeye başlandığı andan itibaren 15 ile 20 saat aralığında olacak şekilde yaşanır. Bazı istisnai durumların yaşanması halinde bu süre daha uzun ya da daha kısa olabilir. ‘’Doğum sancısı kaç saat sürer ve ne kadar şiddetlidir?’’ soruların genel cevabı ise bu şekilde açıklanabilir.