33. Hafta Hamilelik
33. Hafta Hamilelik
Bebeğiniz giderek doğuma yaklaşırken önlenemez bir hızla büyümeye devam ediyor. Boyu 44-45 cm’ken kilosu 1.85 gram, önümüzdeki hafta 2 kiloya ulaşacak. Boyut olarak kıyasladığımızda büyüklüğü bir ananas kadar.
Bebeğini ışığı algılayabildiği gibi görebiliyor, parmağını emdiğini, ayağını oynattığını fark edebiliyor. İçinde bulunduğu sıvı dünyayı algılayan bebeğiniz, eğer amniyotik sıvının içinde kokuları taşıyacak hava olsaydı şu an içinde bulunduğu yerin kokusunu da alabilirdi.
İskelet ve kemik yapısı sertleşirken, cildi giderek kalınlaşıyor. Kafatasındaki kemikler henüz sertleşip kaynamadığı için kemikler hareket ediyor. Doğum anında bebeğin rahimden çıkmasını kolaylaştıracak bu durum, bazı bebeklerin koni görünümlü bir kafa yapısıyla doğmasını sağlar, bu durum bebeklik ve çocukluk çağında beyin geliştikçe kafatası kemiklerin kaynamasını ve güçlenmesine sebep olur.
Bebeğiniz doğuma kadar olan yedi hafta içinde şimdiki kilosunun iki katına çıkacak. Bu yüzden onun ihtiyacı olacak protein ve yağ gereksinimlerini karşılayacak şekilde sağlıklı beslenmelisiniz.
33. Hafta Hamilelikte Anne Belirtileri
Karnınızın büyümesi nedeniyle yürürken paytak paytak yürüdüğünüzü fark edebilirsiniz. Artık rahat edemediğiniz için otururken ve uzanırken sizin için uygun pozisyonu bulmak biraz zorlu olabilir.
Doğum haftasına ulaşana kadar haftada yarım kilo alacaksınız. İştahınız açılabilir, kendinizi kilo almamak için sıkmayın şu an bebeğinizin büyümesi için kiloya ihtiyacı var.
Bebeğinizin bulunduğu ortam onun büyümesiyle iyice daraldı ve hareketlerini daha çok hissetmeye, sert tekmeler yemeye başladınız.
Çoğu anne adayı bu dönemde ödemden kaynaklı ayaklarda, el bileklerinde ve parmaklarında şişlikle karşılaşır. Ellerinizdeki ağrı, uyuşukluk, karıncalanma gibi etkiler Karpal Tünelinde baskı oluşumuna neden olduğu için keskin ağrı ve sızlama ve yanmaya dönüşebilir.
Bebeğinizin ve sizin ekstra güce ihtiyacı var, bu yüzden beslenmenize dikkat ederek bolca protein, sağlıklı yağ içeren besinler tüketebilirsiniz. D ve C vitaminin yanında kalsiyum içeren gıdalardan bolca tüketmelisiniz.